Ο Στέφανος Οικονόμου στην εκπομπή της ΕΡΤ "Από τις έξι"
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΙΚΙΕΣ – ΑΓΩΓΕΣ

Σε μία εμπορική συνεργασία οποιασδήποτε μορφής, αρκετές φορές προκύπτουν διαφωνίες και προβλήματα που απαιτούν νομική υποστήριξη από δικηγόρο.

Τέτοιες διαφορές μπορεί να προκύπτουν είτε κατά τη διάρκεια της σύμβασης είτε κατά τη λήξη αυτής.

Οι δικηγόροι μας και κυρίως οι δικηγόροι Στέφανος Οικονόμου και Παναγιώτης Οικονόμου έχουν χειριστεί σωρεία εμπορικών διαφορών τόσο εξωδίκως όσο και ενώπιον των Δικαστηρίων.

Χαρακτηριστικές εμπορικές υποθέσεις που έχουν χειριστεί οι δικηγόροι του γραφείου μας στο πεδίο των εμπορικών αντιπροσώπων, διανομέων, franchising και άλλων εμπορικών συνεργασιών είναι οι εξής:

Υπόθεση εμπορικού αντιπροσώπου  – Master Dealer κατά μεγάλης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.  Σε αυτή την υπόθεση ο εμπορικός αντιπρόσωπος Master Dealer ζητούσε αποζημίωση από τον πελάτη μας ύψους 55.000.000 ευρώ. Βάσιζε την αγωγή του στην κατά αυτόν παράβαση της σύμβασης τους επειδή μεταξύ άλλων δεν του παρέδιδε τις συσκευές που παρήγγελνε θεωρώντας ότι αυτό συνιστά παράνομη άρνηση πώλησης και καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.

Θεωρούσε επίσης ότι οι επαναχρεώσεις – chargeback που επέβαλε η εταιρία κινητής τηλεφωνίας ήταν παράνομες ποινικές ρήτρες. Οι δικηγόροι της εταιρίας μας που υπερασπιζόντουσαν την εταιρία κινητής τηλεφωνίας κέρδισαν την υπόθεση στο Πρωτοδικείο, στο Εφετείο και στον Άρειο  Πάγο σε μία πολύκροτη υπόθεση που ίσως έκρινε και το μέλλον της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

Υπόθεση αποκλειστικού διανομέα κατά πολυεθνικής εταιρίας ειδών super market.

Σε αυτήν την υπόθεση ο πελάτης μας ήταν αποκλειστικός διανομέας πολλών γνωστών ειδών χαρτικών super market. Τα προβλήματα άρχισαν όταν η προμηθεύτρια εταιρία άρχισε να θέτει υπερβολικά υψηλούς <<στόχους>> στον διανομέα της που δεν μπορούσε να πιάσει. Οι δικηγόροι της εταιρίας μας ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στον εμπορικό διανομέα συμβουλεύοντάς τον και όταν κατά την λήξη της σύμβασης η γνωστή εταιρία χαρτικών αρνήθηκε να καταβάλλει αποζημίωση πελατείας, ασκήσαμε αγωγή που ζητούσαμε αποζημίωση εκατομμυρίων ευρώ. Οι δικηγόροι μας κατάφεραν τελικά και έκλεισαν συμβιβαστικά την υπόθεση εξασφαλίζοντας στον πελάτη μας εμπορικό αντιπρόσωπο μία υψηλότατη αποζημίωση.

Υπόθεση προσβολής εμπορικού σήματος στην οποία γνωστός όμιλος καταστημάτων εστίασης είχε προβεί σε παράνομη κατάθεση του σήματος Zonars που ανήκε στον δικό μας πελάτη. Μετά από δικαστική αντιδικία στα Διοικητικά Δικαστήρια που έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας κερδίσαμε την υπόθεση και ο αντίδικος αναγκάστηκε να προβεί σε αλλαγή του ονόματος που χρησιμοποιούσε παράνομα σε γνωστό κατάστημα εστίασης στην οδό Βουκουρεστίου.

Οι δικηγόροι μας έχουν χειριστεί πολλές υποθέσεις δικαιοδόχων ( franchisee ) κατά εταιριών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας με εξαιρετικά αποτελέσματα. 

Υπόθεση εμπορικού αντιπροσώπου κατά πολυεθνικής εταιρίας ειδών γραφής και διορθωτικών. Η πολυεθνική εταιρία θεώρησε μεταξύ άλλων ότι ο αποκλειστικός διανομέας πελάτης μας παραβίασε την ρήτρα αποκλειστικότητας ενώ στην πραγματικότητα η αντίδικος εταιρία ήταν αυτή που αντισυμβατικά είχε κρατήσει για τον εαυτό της μεγάλους πελάτες που τους προμήθευε η ίδια παρακάμπτοντας τον αποκλειστικός της διανομέα.

Υποθέσεις δικαιοδόχων ( franchisee ) κατά μεγάλης εταιρίας fast food.

Υποθέσεις χονδρεμπόρων φαρμάκων κατά πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρίας οι οποίοι ισχυρίζοντο ότι η εταιρία δεν τους ικανοποιούσε τις παραγγελίες της εκμεταλλευόμενη την δεσπόζουσα θέση στην αγορά που κατείχε.

Υπόθεση αποκλειστικού διανομέα κατά μεγάλης εταιρίας ειδών διατροφής

Υπόθεση αποκλειστικού διανομέα στην Βουλγαρία κατά γνωστής εταιρίας αρτοποιίας.

Υπόθεση αποκλειστικού διανομέα κατά εταιρίας τροφίμων και ζυμαρικών.

Οι νομικές υπηρεσίες που παρέχουν οι δικηγόροι μας στους εμπορικούς αντιπροσώπους και στις εταιρίες τις οποίες αντιπροσωπεύουν βασίζονται σε μία μεγάλη δικαστηριακή αλλά και συμβουλευτική εμπειρία εκπροσωπώντας τόσο μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες όσο και μικρές ελληνικές εταιρίες. Οι γνώσεις μας και οι εμπειρίες των δικηγόρων μας δεν περιορίζονται στα ιδιαίτερα νομικά θέματα της εμπορικής αντιπροσωπείας αλλά εκτείνονται και στις ιδιαιτερότητες των πάρα πολλών εμπορικών τομέων με τους οποίους έχουμε απασχοληθεί ως δικηγόροι.

Οι υποθέσεις που έχουμε κατά καιρούς αναλάβει ως δικηγόροι εμπλέκουν το δίκαιο του ανταγωνισμού, το δίκαιο των σημάτων, το δίκαιο εμπορικής αντιπροσωπείας, το τραπεζικό δίκαιο και πολλούς συναφείς κλάδους δικαίου. Προσπαθούμε πάντοτε για την επίλυση της διαφοράς με τον καλύτερο για τον πελάτη μας τρόπο έχοντας ως γνώμονα το δικό του συμφέρον.